La ribagorça catalana
Editorial Andorra / Edicions Salòria
Col·lecció: Viatge universal pel Pirineu
1a edició: maig de 2019
ISBN 978-84-120090-3-3
17 €
194 pàgines
12 x 18,5 cm
Aquest Viatge Universal pel Pirineu trenca les fronteres oficials i ens ofereix una visió personal i contemporània de la muntanya, a través de personatges únics i irrepetibles, espais de pel·lícula i vivències inesborrables.
«–I les mines?
–Les mines van ser una alenada d’aire, un boom, una arribada de persones d’arreu d’Espanya, de mentalitats diferents, de cultures diverses. Hi havia dualitat de cultures, de llengües. Hi havia el català i el castellà, el món rural i el món dels immigrants. I hi havia dos urbanismes. Van construir quatre blocs que trencaven l’harmonia de les cases de pagès. Enmig del poble vell i del poble nou hi havia l’església i l’escola, els dos edificis que dividien els dos mons. Però la convivència era molt bona. Als anys cinquanta, l’època d’esplendor, es va arribar als cinc-cents quaranta-dos habitants. A Malpàs hi havia botigues, escola, cinema, fàbriques, sala de ball, capellà... Però les mines van tancar l’any 1974, la gent va marxar, els serveis també, l’escola ja no hi és, el metge tampoc i el municipi ha desaparegut.»
Joan Obiols i Puigpinós (Peramola, Alt Urgell, 1952) viu a la Seu d’Urgell. És llicenciat en història i mestre de català, professor i tècnic de turisme rural, humanista i escriptor. Membre de diverses en titats i col·lectius pirinencs, creador de programes radiofònics de temàtica pirinenca i alturgellenca, és un pirinenc en actiu. Ha publicat a Garsineu Edicions Esvorancs, Marrades, Nits de taverna, Fulls de pergamí, El desert verd, L’infern dolç, La cucota i La gramola.