Zamacois, Eduardo

eduardo-zamacois.jpg

Eduardo Zamacois (Pinar del Río, Cuba, 1873 – Buenos Aires, Argentina, 1971), va ser un novel·lista espanyol.

Va créixer i es va educar a Madrid, on va abandonar els seus estudis universitaris per dedicar-se al periodisme. Va dirigir les revistes El Cuento Semanal i Los Contemporáneos i el 1897 va col·laborar amb el setmanari Germinal abans de desplaçar-se a Barcelona per col·laborar amb El Gato Negro y ¡Ahí Va! i fundar i dirigir Vida Galante.

El 1894 li publiquen Amar a oscuras i el 1901 el seu conte o novel·la curta Horas crueles. Les seves primeres obres literàries van ser de caràcter eròtic, encara que en estil realista i naturalista, seguint la tendència espanyola de l'època.

A partir del 1905 es va abocar a una temàtica més compromesa i social, coincidint amb la seva creixent proximitat a les idees republicanes. Durant la Primera Guerra Mundial va ser corresponsal a París del diari La Tribuna; després de la seva tornada a Espanya va seguir escrivint profusament fins a l'inici de la Guerra Civil Espanyola.

Va ser cronista al front de Madrid fins al 1937, i després es traslladà a València i Barcelona. En aquesta última ciutat edita, el 1938, la seva novel·la El asedio de Madrid. Poc abans de la caiguda de Barcelona en mans nacionals es va exiliar a França. Va viure a Mèxic i als Estats Units abans de recalar a l'Argentina, on va morir.

L'Editorial Andorra va publicar l'any 1970 El misterio de un hombre pequeñito.