Vázquez Montalbán, M.

manolo-vazquez-montalban

Manuel Vázquez Montalbán (Barcelona, 27 de juliol del 1939 - Bangkok, 17 d'octubre del 2003) va ser un prolífic escriptor i periodista català, principalment en llengua castellana, que conreà múltiples gèneres: novel·la, poesia, assaig... fins i tot va escriure sobre gastronomia.

Va estudiar Filosofia i Lletres i Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, on va ser també professor. Culer convençut i especialment conegut per les seves conviccions polítiques, va ser militant del Partit Socialista Unificat de Catalunya i d'Iniciativa per Catalunya.

Potser la seva obra més coneguda és la sèrie Carvalho, protagonitzada pel detectiu gallec Pepe Carvalho, que ha esdevingut un dels herois més importants del gènere de la novel·la detectivesca. Les novel·les protagonitzades per aquest detectiu van convertir Manuel Vázquez Montalbán en un dels autors més llegits a l'Estat espanyol i amb més difusió internacional.

L'any 2004 es va lliurar la primera edició dels Premis Manuel Vázquez Montalbán, creats en la seva memòria.

Montalbán va prorrogar el llibre Política y Deporte, escrit per Luis Dávila i publicat per Editorial Andorra l'any 1972.