Tagore, Rabindranath

rabindranath-tagore.jpg

Rabindranath Thakur, anglicitzat Tagore (Calcuta, Raj britànic, 7 de maig de 1861 - 7 d'agost de 1941), fou un Homo Universalis indi (escriptor, poeta, músic i pintor, però també mestre espiritual, pedagog i reformador social), i el primer no-europeu que va guanyar el premi Nobel de literatura.

Místic, humanista i universalista, va treballar tota la vida per aprofundir els intercanvis culturals entre l'Índia i l'Occident.

Va començar a escriure poemes a vuit anys; amb setze va publicar la seva primera obra poètica substancial amb el pseudònim Bhanushingho ('Lleó Sol') i va escriure les seves primeres històries curtes i teatrals l'any 1877. En les seves obres, amb un estil molt acolorit i un to profundament místic, Tagore va expressar-hi el seu amor per la natura i pel seu país, l'Índia «eterna». Va revolucionar les literatures bengalí i índia amb textos com La llar i el món i Gitanjali, i va enriquir-ne i modernitzar-ne l'art en general amb multitud de poemes, històries curtes, assaigs, obres de teatre, cançons i pintures.

El 1882 va viure una experiència mística que el guiaria durant la resta de la seva vida. El 1901 va fundar una escola on mestres hindús i cristians ensenyaven les filosofies orientals i occidentals; aquesta escola va esdevenir, el 1921, la universitat Visva Bharati ('Índia i el món'), un centre internacional d'estudis humanístics. Igualment va treballar per instaurar un sistema pedagògic adaptat als camperols.

Políticament va denunciar els abusos dels britànics i va donar suport a la independència del seu país. Dues de les seves cançons són ara els himnes nacionals de Bangladesh i l'Índia: Amar Shonar Bangla i Jana Gana Mana.

L'Editorial Andorra va publicar Obra Selecta (Traducció: Maria de Quadres).