Serrano Poncela, Segundo

serrano-poncela1.jpg

Segundo Serrano Poncela (Madrid, 1912 - Caracas, 9 de desembre de 1976) va ser un polític, escriptor, crític literari i assagista espanyol.

Durant la seva etapa d'estudiant (va cursar la carrera de Filosofia i Lletres i posteriorment es va llicenciar en Dret) va ingressar en la Federació de Joventuts Socialistes (FJS).

El 1936 va ingressar al Partit Comunista, sent nomenat immediatament després delegat d'Ordre Públic de la Junta de Defensa de Madrid a les ordres de Santiago Carrillo.

Exiliat en finalitzar la guerra civil, va abandonar qualsevol relació amb la política. Va ser professor de Literatura Espanyola a les universitats de Santo Domingo, Puerto Rico i Central i Simón Bolívar de Veneçuela, i es convertí en un reputat crític de la literatura espanyola. A la República Dominicana va començar la seva carrera literària, sent l'únic redactor de la revista literària Panorama.

Va col·laborar també amb altres revistes de l'exili, com Realidad/Revista de ideas, publicada a Argentina (1947-1948) i Cuadernos del Congreso para la Libertad de la Cultura, publicada a París i el primer número de la qual va aparèixer al maig de 1953.

Després d'impartir la docència a la República Dominicana i Puerto Rico va ser contractat per la Universitat Central de Veneçuela com a professor d'Història de la Cultura, Teoria Literària i Literatura Espanyola. S'hi va quedar fins a la creació de la Universitat Simón Bolívar (1970), moment en el qual el seu rector el va cridar per dirigir-ne la Divisió de Ciències Socials i Humanitats i els Estudis Generals.

Editorial Andorra publicava el 1970 la seva novel·la El hombre de la cruz verde.