Sender, Ramón J.

ramon-j-sender.jpg

Ramón J. Sender (Xalamera, Baix Cinca, 1901 - San Diego, Califòrnia, 1982), va ser un escriptor aragonès. Destacà notablement en la redacció del diari El Sol. Fruit de les seves obligacions militars al Marroc és un dels seus llibres més importants, Imán (1930).

El 1931 publicava Novela de la Cárcel, i els esdeveniments de Casas Viejas de 1933 l'inspiraren a fer un reportatge explosiu: Viaje a l'aldea del crimen.

Del seu viatge a Rússia el 1934 van sortir els llibres Madrid-Moscú i Cartas de Moscú sobre el amor. El 1935 obtenia el premi Nacional de Literatura amb la novel·la Mr. Witt en el cantón, publicada per Espasa Calpe, una novel·la històrica basada en els fets del cantó de Cartagena.

Malgrat que discutida, la seva personalitat literària destacà ben aviat. Abans de la Guerra Civil, Pío Baroja declarava: «Tenemos entre los jovenes un poeta, Lorca, i un novelista, Sender». Després es va exiliar a França, Mèxic i els Estats Units, on donà cursos i fou professor de la Universitat de Los Angeles.

La seva amplitud de registres sembla innegable i la seva fecunditat també va ser extraordinària, ja que va escriure més de 80 llibres.

El desconeixement de l'obra de Sender començà a remeiar-se amb la concessió del premi de novel·la Ciutat de Barcelona (1967) i la seva Crónica del Alba, publicada el 1942; el 1969 li era  concedit el premi Planeta per En la vida de Ignacio Morel.

Entre les seves novel·les més famoses figura Réquiem por un campesino español, portada al cinema pel director Francesc Betriu.

El 1974 figurà entre els candidats al premi Nobel. Doctor honoris causa per diverses universitats, les de Califòrnia el distingiren amb la Poma d'Or al professor més estimat.

Editorial Andorra va començar l'any 1968 publicant la seva obra Bizancio (en dos volums) i continuà l'any següent amb Crónica del alba (nou novel·les que podeu trobar a l'editorial en tres volums). 

Subscriu-te a la nostra Newsletter

Estigues al dia de totes les nostres activitats i novetats editorials

Contacte

  • Editorial Andorra
  • +376 802 925
  • +376 328 175

Carret de compra

 x 
Carret buit