Pompeia, Núria

nuria_pompeia

Núria Pompeia Vilaplana i Boixons, més coneguda com a Núria Pompeia va néixer a Barcelona l'any 1931 i és dibuixant, humorista gràfica, ninotaire, periodista i escriptora.

Nascuda i criada en un pis de l'esquerra de l'eixample, va cursar estudis d'art a l'Escola Massana de Barcelona i publicar les seves primeres vinyetes a Oriflama el 1969. Els seus dibuixos sovint tenen una clara intenció crítica amb la pròpia classe social, la burgesia, a més d'una crítica al masclisme.

A més de llibres d'humor gràfic, té publicades novel·les i narracions i ha col·laborat amb els mitjans de comunicació.

Com a vinyetista, ha col·laborat en diferents diaris i revistes, tant nacionals com estrangeres, com ara: Clij, Cuadernos de pedagogía, Diari de Barcelona, Triunfo, Cuadernos para el Diálogo, Sábado Gráfico, Vindicación Feminista, Dúnia, El Món, L'Hora, Oriflama, Emakunde, Linus, Charlie Hebdo i Brigitte.

La visió crítica, tractada a nivell literari, és l'eix de la seva obra narrativa.

Va ser la redactora en cap de les revistes Por Favor i Saber.Com a periodista, també ha publicat cròniques culturals a La Vanguardia, ha escrit guions per a TVE i va dirigir el programa Quart Creixent (1984, TVE de Catalunya).

L'any 2000 va rebre la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona al mèrit artístic, el 2003 la Rosa del Desert, premi a la trajectòria professional atorgat per l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya, i el 2007 la Creu de Sant Jordi.

L'Editorial Andorra l'any 1972 li publicava La educación de Palmira, un llibre preciós.

Subscriu-te a la nostra Newsletter

Estigues al dia de totes les nostres activitats i novetats editorials

Contacte

  • Editorial Andorra
  • +376 802 925
  • +376 328 175

Carret de compra

 x 
Carret buit