Gibert, Manel

manel-gibert.jpg

Manel Gibert Vallès va néixer a Reus l'any 1966. Llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona i professor de llengua catalana i literatura a l’Escola Andorrana de segona ensenyança d’Ordino, és integrant del col·lectiu Portella i del consell de redacció de la revista homònima de lletres i arts. Ha escrit col·laboracions setmanals per al Diari d’Andorra (2002-2005) i ha exercit d’editor privat, produint, entre d’altres, el facsímil d’Andorra, el meu país (2003).

Ha publicat narracions breus, opuscles i poesia en obres col·lectives com l’antologia Verba et terra (Romania Minor i Govern d’Andorra, 2005), en la qual ha estat traduït al txec pe Jiri Jancik. Ha fet lectures en recitals –un dels quals, denominat Si je dis l’Andorra…, a París, a la seu del Centre d’Estudis Catalans de la Sorbona (2006)– i ha format part del jurat de diversos certàmens literaris, ­entre els quals el Premi Carlemany de novel·la 2007.

Ha intervingut en xerrades i col·loquis –és el cas de la presentació «Retrats literaris d’Andorra», celebrada en ocasió de la Fira del Llibre de Frankfurt, a la qual va assistir l’any 2007 en qualitat d’autor convidat pel Govern d’Andorra i l’Institut Ramon Llull.

Ha guanyat els concursos Miquel Martí i Pol, per l’oda Avida Dollars (2005), inèdita, i Dia Mundial del Llibre (1998, 2002), amb els reculls que han originat els poemaris Pluja (Edicions del Diari d’Andorra, 2000), Quadern d’Arans, quart volum de la col·lecció Hedra d’Editorial Andorra (2003).

A continuació, també amb Editorial Andorra, publicava Blaus a la deriva (2010).

El seu darrer treball publicat, amb il·lustracions de Sergi Mas, ésA l'ombra del solstici(Editorial Andorra 2017)