Chacel, Rosa

rosa-chacel8.jpg

Rosa Chacel Arimón va néixer a Valladolid el 3 de juny de 1898. Nascuda en una família liberal, va créixer en un ambient que li va permetre desenvolupar una personalitat de gran independència, àmplia cultura literària (no s'ha de perdre vista que era neboda néta de Zorrilla) i una autonomia de pensament poc freqüents en una nena (a causa de la seva delicada salut va rebre educació directament de la seva mare, que era mestra)

El 1908 la família es trasllada a Madrid i aproximadament als 11 anys es matricula a l'Escola d'Arts i Oficis. Passa després per l'Escola de la Llar i Professional de la dona, i finalment es matricula a la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, amb la finalitat d'estudiar escultura, tot i que abandonaria aquesta matèria en 1918.

És en aquest moment quan coneix a qui serà el seu futur marit: el pintor Timoteo Pérez Rubio, i a una de les grans figures intel·lectuals d'aquella època: Ramón María del Valle-Inclán.

Des del seu ingrés a l'Escola Superior de Belles Arts de San Fernando comença a freqüentar fòrums de discussió i debat, com la Granja del Henar, la Botillería de Pombo i l'Ateneo de Madrid, on entra en contacte amb corrents literaris i filosòfics europeus del seu temps.

També en aquesta època (1918-1922) va col·laborar amb la revista avantguardista Ultra i travar amistat amb José Ortega y Gasset, Unamuno, Ramón Gómez de la Serna, o Juan Ramón Jiménez entre d'altres.

Entre 1922 i 1927, es desenvolupa el que podríem anomenar la seva etapa europea: Traslladen la seva residència a Itàlia -gràcies a una beca obtinguda pel seu marit a la «Acadèmia d'Espanya» de Roma- i això la posa en contacte amb l'avantguardisme europeu.

El 1927 torna a Madrid i reprèn la vida literària deixada anys enrere; entra en el cercle d'Ortega i Gasset, col·labora amb revistes literàries com la Revista de Occidente, publica la seva primera novel·la: Estación ida y vuelta (1930) i escriu una biografia sobre l'amant d'Espronceda per a una col·lecció anomenada Vidas extraordinarias del Siglo XIX (Teresa, Buenos Aires, 1941).

El 1933 es trasllada temporalment a Berlín intentant sortir de la crisi creativa provocada per la mort de la seva mare. Més tard, el 1936, Miguel Altolaguirre li publica a la col·lecció Héroe el seu llibre de sonets A la orilla de un pozo, amb pròleg escrit per Juan Ramón Jiménez.

El 1939 marxa a l'exil·li al Brasil amb un parèntesi a Buenos Aires; és durant les estades a aquesta ciutat on publica la novel·la que experts han considerat la millor de la seva obra literària La Sinrazón (Editorial Andorra 1970). D'altra banda, al Brasil, continua la seva activitat literària: tertúlies, col·laboracions en premsa escrita, traduccions del francès i l'anglès, etcètera.


El 1959 va aconseguir una beca de creació, que la John Simon Guggenheim Memorial Foundation li atorgar, cosa que la porta a residir durant dos anys a Nova York. El projecte és escriure un llibre d'assajos eròtic-filosòfics, Saturnal, assaig que rescatarà el 1970. El més destacable del període novaiorquès és que durant el mateix, Chacel va travar una estreta amistat amb Victoria Kent, descobrint el nouveau roman i defensa en fòrums de renom l'artmodern.

Al novembre de 1961 viatja a Espanya i s'hi queda fins al 1963, marxa al Brasil i torna al 1973, quan se li atorga una beca de creació destinada a acabar Barrio de Maravillas.

Amb l'arribada de la democràcia es produeixen canvis en les esferes literàries i culturals en general del país, això fa que es produeixi un redescobriment de Rosa Chacel i es comenci a valorar la seva obra. Aquest procés coincideix amb una etapa de gran producció per part de l'autora, publica i reedita moltes de les seves obres: La Confesión (1970), Saturnal (1971), Sobre el piélago (1951), Ofrenda a una virgen loca (Icada, Nevada, Díadal) i el 1976 va publicar Barrio de Maravillas, que en certa manera va suposar la seva consagració.

Als anys 80 publica Los títulos i la novel·la Novelas antes de tiempo, Acrópolis (1984), Rebañaduras (1986), i el 1989 Balaam, un llibre de contes infantils.

Va morir a Madrid el 27 de juliol de 1994 i està enterrada al Panteó de Persones Il·lustres del Cementiri El Carmen de Valladolid.