Cassou, Jean

jean-cassou9.jpg

Fill d’un enginyer industrial bearnès i de mare andalusa, tot i haver nascut al País Basc, quan tenia quatre anys la seva família s’instal·là a Saint-Quentin. El pare morí el 1914 deixant la família arruïnada, però ell va poder fer els estudis secundaris al Liceu Carlemany i més tard a la Facultat de Lletres de la Sorbona, on començà una llicenciatura en Filologia Hispànica entre 1917 i 1918, al mateix temps que exercia de cap d’estudis en un institut de Baiona.

A partir de 1921 publicà a la revista Mercure de France les seves «Lettres espagnoles». Apassionat per l’art modern, va fer de crític. Participà en nombroses revistes literàries. Militant antifeixista, un defecte físic li impedí participar com a militar en les guerres mundials i va ser redactor en cap de la revista Europe en el període de entreguerres. Lluità contra els nazis francesos com va poder durant l’ocupació alemanya. El 1943 va ser nomenat comissari de la República a Tolosa i més tard conservador en cap del Museu d’Art Modern. Va ser un militant actiu del Mouvement de la Paix.

Entre les seves obres poètiques destaquen Trente-trois sonnets composés en secret, La Rose et le vin i La folie d'Amadis. Com a hispanista va traduir les Nouvelles exemplaires de Cervantes i els poemes de Federico García Lorca i Antonio Machado.

També va publicar les biografies de Cervantes i Felip II i altres obres com Eloge de la Folie (1925), Les harmonies viennoises (1926), Les inconnus dans la cave (1933), Le centre du monde (1945), Dernières pensées d'un amoureux (1962) o Le voisinage des cavernes (1971).

Editorial Andorra va publicar l'any 1969 la traducció al castellà (a càrrec de Julio Gómez de la Serna) de Les massacres de Paris (1936).