Asturias, Miguel Ángel

miguel-a-asturias.jpg

Va néixer el 19 d'octubre de 1899 a la ciutat de Guatemala. Va estudiar medicina i dret al seu país, on va ser dirigent del moviment de la Reforma Universitària, i antropologia a la Universitat de la Sorbona de París, on es relacionà amb Arturo Uslar Pietri, Rafael Alberti i Alejo Carpentier. El 1942 fou nomenat diputat al seu país i més tard ambaixador en diferents països sud-americans. El 1954 es va exiliar i a la dècada del 1960, després de ser rehabilitat, va ser nomenat ambaixador a França. Va morir el 9 de juny de 1974 a la ciutat de Madrid.

Novel·lista i autor de contes immersos en el realisme màgic, va estar influït en els seus orígens pel surrealisme i, sense renunciar a aquesta empremta, s'endinsà en el seu camp predilecte: la mitologia indígena, la terra i el compromís amb els camperols davant la tirania del colonialisme, amb una qualitat i una sonoritat de la seva prosa que el convertiren en un dels grans de la literatura castellana del segle XX, representant el moviment denominat superrealisme dins les avantguardes.

El señor Presidente (1946) retrata (com faran Gabriel García Márquez a El otoño del patriarca, Augusto Roa Bastos a Yo el supremo, o Mario Vargas Llosa a La fiesta del chivo) un típic dictador llatinoamericà per procediments grotescos i burlescos, però en un marc de fort contingut ètic i social on la mort i la injustícia són molt presents.

Editorial Andorra va traduir-la al català amb el títol El senyor president (1968), amb pròleg de Lluís Capdevila i traducció de Ramon Folch i Camarassa.

Altres obres seves són: Leyendas de Guatemala (1930), Hombres de maíz (1949), El Papa verde (1954), Cuentos y leyendas (1965) o América, fábula de fábulas (1972), entre d'altres.

Subscriu-te a la nostra Newsletter

Estigues al dia de totes les nostres activitats i novetats editorials

Contacte

  • Editorial Andorra
  • +376 802 925
  • +376 328 175

Carret de compra

 x 
Carret buit